W każdej restauracji musisz skompletować wyposażenie kuchni – zadbać zarówno o jakość, jak i funkcjonalność urządzeń, dobrze rozplanować przestrzeń i zainwestować w wydajne sprzęty – jak m.in. piec, taboret gazowy, urządzenia chłodnicze, meble ze stali nierdzewnej itd. Na wybór urządzeń i aranżację lokalu wpływa głównie jego charakter, wielkość oraz ilość pracy załogi. Podpowiadamy, w co należy wyposażyć restaurację hotelową.
Wyposażenie gastronomii w restauracji w hotelu
Gorące parówki, świeża jajecznica, płatki śniadaniowe, bufet sałatkowy, talerz wędlin, deska serów i owoce oraz ciasta – wybór produktów na śniadanie w hotelowej restauracji jest zwykle bogaty. Kuchnia pracuje od samego rana, starając się wydawać ciepłe i świeże posiłki na czas. Oczekiwany efekt zależy jednak od skompletowania zespołu kucharzy, wyboru urządzeń i akcesoriów oraz odpowiedniego rozplanowania dostępnej przestrzeni.
Wyposażenie gastronomii w restauracji hotelowej wymaga inwestycji i nakładów finansowych – przydadzą się z pewnością m.in. bemary, taboret gazowy, profesjonalny piec, samowar, urządzenia do chłodzenia i mrożenia produktów czy solidne meble. Kilka urządzeń, które muszą trafić na listę zakupów znajdziesz poniżej.
Taboret gazowy
Taborety gastronomiczne to nowoczesny sprzęt grzewczy, często wybierany do restauracji, m.in. w hotelach, ale także barów czy stołówek. Są one odpowiednie do gotowania dużych ilości potraw – nawet 50 albo 100 kg. Profesjonalne taborety gastronomiczne pełnią takie same funkcje jak kuchenka gastronomiczna.
W niektórych modelach są aż dwa pierścienie ognia w palnikach ogrzewają równomiernie dno naczynia, co znacznie poprawia efektywność wykorzystania gazu. Można na nich smażyć, gotować lub podgrzewać gotowe potrawy. Dostępne są modele różnej wielkości, na gaz ziemny albo na propan-butan.
Samowar
Te urządzenia są mniej popularne w użytkowaniu na co dzień, ale nadal są wybierane do gastronomii – dawniej były wyposażone w ruszt, zbiornik na wodę, kranik, wkład na esencję i rurkę na węgiel drzewny. Dzisiaj najczęściej są elementem wyposażenia właśnie hotelowej restauracji. Można bez problemu znaleźć model odpowiadający na potrzeby danego lokalu, gdyż mogą mieć różną pojemność.
Kociołki do zup
Kociołki do podgrzewania zup to kolejne urządzenie niezbędne w hotelowej restauracji – są wyposażone w specjalny termostat, który pomaga utrzymać potrawę w pożądanej temperaturze. Świetnie sprawdza się w przypadku zup, gulaszu itd. To niezbędne urządzenie na przykład do stołówek, barów i bufetów, firm cateringowych, a także restauracji hotelowych.
Roboty kuchenne – wszechstronny pomocnik
Kolejne popularne urządzenie to praktyczne roboty kuchenne o wielu możliwościach. W nowocześnie prowadzonej restauracji hotelowej jest ono niezbędne i pomoże na co dzień, usprawniając pracę załogi. Na rynku dostępne są różne urządzenia – o różnej wydajności, wielkości i funkcjonalności. Mogą służyć do wielu zadań, które wykonają szybciej i lepiej niż człowiek.